schermafbeelding-2021-12-13-om-16.28.22.png

Wist u dat koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt en is ontdekt in 11e eeuw?

Hoewel Italië koffie niet heeft uitgevonden, wordt de lekkerste koffie toch echt in Italië gemaakt. De koffiecultuur wordt hier geleid door strikte regels en rituelen en elke regio heeft zijn eigen recepten. Napels is zeker geen uitzondering. Dankzij een kenmerkende koffiepot, een vaardigheid voor het maken van een supersterke espresso, en door het unieke mineraalgehalte in de lokale watervoorziening, heeft de stad een reputatie voor het serveren van de beste koffie in Italië!

In de 19e eeuw staat Napels bekend om zijn caffettiera napoletana, kofiezetkan. De napoletana (cuccumella in het napolitaans) is een type koffiezetapparaat, dat zijn naam ontleent aan Napels, de stad van zijn oorsprong (Ukers, 1922). Ondanks zijn naam is deze flip-koffiepot eigenlijk uitgevonden door een Fransman, maar is nu een volwaardig onderdeel van de Napolitaanse cultuur.

Hoewel nu meestal gemaakt van roestvrij staal in plaats van aluminium of tin, behoudt de napoletana nog steeds een duidelijk nostalgische uitstraling. Vul eerst het onderste gedeelte met water en voeg vervolgens koffiedik toe aan het filtercompartiment. Draai na het koken van het water de hele pot om en wacht tot de donkere en sterk gearomatiseerde koffie in de serveer pot is gefilterd.

Voor veel Napolitanen blijft dit de beste manier om koffie te bereiden!

Wilt u dit nou ook proeven? Boek een stedentrip naar Napels en geniet van de lekkerste koffie!